Alx Danielsson kör för This is Nuts

Motorsport och nötter? Går det ihop? Alx Danielsson är racingföraren som alltid har en stor säck nötter i köket. Han förklarar hur nötter och motorsport fungerar ihop. 

Alx heter på riktigt Alexander Danielsson och kommer från Frösön utanför Östersund. Och som vilken jämte som helst stod han på skidor redan i tvåårsåldern. Utförsåkningen hängde med genom hela uppväxten. Han började tävla och det gick bra. Alx är en vinnarskalle och det tog honom till skidgymnasium i Skellefteå. Men det fanns ett problem med utförsåkningen … 

Laddar man för hårt inom utförsåkning finns det i princip inga skydd som hjälper 100 %. Och om man råkar vara en uppväxande vinnarskalle är det ganska stor risk att man just laddar för hårt. Under i princip hela mellanstadiet var Alx gipsad. Som välkänd på den lokala ortopedkliniken fick han däremot hjälp med sina specialönskemål på gips. Genom att gipsa in en stav, kunde han fortsätta att träna.

I princip är alla som är bra på utförsåkning är bra på bankörning med bil. I stort handlar det om samma sak - att hantera hög fart och skarpa kurvor. Efter att ha provat på gokart under en försäsongträning var Alx fast. Han sålde sin cross och köpte en egen gokart. Racingen stördes inte av Alx ständiga skador och parallellt med gymnasiet vann han Formel Ford, racingklassen nivån över gokart, som körs med Formel 1-liknande bilar.

Efter studenten hade inte allt för mycket åstadkommits inom utförsåkningen. När valet stod mellan att hänga i  Funäsfjällen eller Monaco, vann Monaco och racingen. Alx flyttade till England och strax därefter började han köra internationellt i hela Europa. Han tog hem segern i world series och blev testförare Formel 1. Nu mer kör han racingklasser som heter MW-V6 och V8 Thundercars som är att jämföra med Stock car racing, Time attack som handlar om att köra så snabbt som möjligt ensam på en bana, och så är han lokal förare för Monster jam, de stora monstertruckar som turnerar runt världen och gör shower.

För någon som inte håller på med motorsport kanske det inte är helt naturligt att tänka att förarna utför någon form av atletisk prestation. För Alx är verkligheten en annan. Han sitter i en stekhet bil och redan innan start är pulsen uppe i 120 slag i minuten. Under racet ligger pulsen på 140-150 slag per minut. När han passerar mållinjen slår hjärtat omkring 174 slag per minut. Det är varmt och svettigt och ibland handlar det om sprintdistanser och vid andra tillfällen handlar det om ultramarathon. 

This is nuts-bilen är utrustad med ett avgassystem för att klara svenska ljudkrav.

Förutom den grenspecifika träningen, att köra racing, t.ex. gokart inomhus, löptränar och cyklar Alx mycket. En grundläggande kondition är A och O för att klara av en tävling. Ibland efterliknas den verkliga situation genom att cykla träningscykel i bastu samtidigt som man löser matematiska problem.

Under såväl träning som tävling dricker Alx vatten och för att fylla på energin äter han This is nuts. Nötterna har han i en stor säck hemma. Det är en blandning av rostade och saltade nötter, The ultimate mix, och är en del av hans basföda. ”När jag är utomlands och mina nötter tar slut, köper jag alltid nya … men de smakar inte lika bra.”, säger Alx och skrattar högt.

Fem snabba frågor

Favoritnöt?
Saltad rostad blandning med macadamia, cashew, mandel, hasselnöt, pistage (The ultimate mix (This is nuts kommentar))

När smakar nötter bäst?
Efter lunch, till läggdags, mellan måltider. Snacks. Mellanmål.

Favoritträningsredskap?
Cykel. Min landsvägcykel alltså. Ibland springer jag.

Vilken nöt blev du på nöttestet?
Cashew.

Favoritrecept med nötter?
Flygande Jakob med cashew.