Cashewnöten är egentligen ett frö

Cashewnöten är en av våra mest omtycka och nyttigaste nötter. Den innehåller minst fett av alla nötter, samtidigt är den sprängfylld med nyttigheter. God att äta som den är och utmärkt i matlagning. Men få vet att cashewnöten egentligen är inte en nöt, botaniskt sett. Den är faktiskt ett frö. 


Nyttig och smal - får oss att må bra


Cashewnötter är små nyttobomber sprängfyllda med vitaminer, proteiner, kostfibrer och mineraler som kalium, fosfor, kalcium, magnesium, järn, natrium, mangan, zink, koppar och selen. Alla dessa ämnen hjälper till att stärka immunförsvaret och bygger upp kroppen. Cashewnötens innehåll är bra för att dämpa hjärt-kärlrelaterade sjukdomar. Nyare forskning visar dessutom att cashewnötens rika innehåll av typtofan, ett ämne som kroppen omvandlar till må-bra-hormonet serotonin, kan förklara varför vi mår extra bra av den här nöten. Rent kemiskt är det serotoninet som styr välbefinnande, mättnads- och hungerkänslor, söm- och vakenhet och verkar blodtrycksreglerande. När vi äter cashewnötter får kroppen en extra skjuts att öka vår förutsättning att må bra.

Cashewnöten får oss att må bra

Cashewnöten får oss att må bra.

Kallas nöt men är ett frö

Cashewäpplet är en stenfrukt som blir mellan 4 och 8 centimeter stort, som ett litet äpple alltså. Nöten kallas även acajounöt, acajoumandel eller elefantlus (!). Eller såsom vi känner den, cashew. Cashewnöten är således namnet på själva fröet, eller nöten. Cashewnöten är alltså botaniskt sett ett frö, men kallas nöt som livsmedel. Det finns vissa människor som normalt är allergiska mot nötter som kan äta just cashew eftersom den inte är en nöt utan en stenfrukt (frö). Men prova inte hemma utan gör ett kontrollerat allergitest hos läkare. 

En stenfrukt karakteriseras av att den består av en fruktkropp vars innersta kärna är en ”sten”  - ett frö omgivet av av ett hårt skal. Exempel på andra stenfrukter är plommon och oliver. Andra nötter som också är stenfrukter är pekannöt, pistagenöt och valnöt.

Cashewnöten är botaniskt sett ett frö, men kallas nöt som livsmedel.

Cashewnöten är botaniskt sett ett frö, men kallas nöt som livsmedel

Växer på träd i tropiska områden

Varifrån kommer cashewnötter? Cashewnötter växer på ett träd som är grönt året runt och som är lika högt som en flaggstång (12-15 meter). Själva nöten sitter under trädets frukt som kallas cashewäpplet, fast formen mest påminner mer om en paprika. Äpplet är i sig inte jättegott, men brukar användas till bland annat marmelad och i hårprodukter och hudkrämer eftersom frukten är fylld med kalcium, fosfor och C-vitamin.

När cashewäpplet faller av från trädet är cashewnöten mogen att plockas. Ett cashewäpple har alltså bara en enda cashewnöt. Cashewnötter växer dels vilt, men odlas främst i tropiska länder såsom Mexiko, Peru och Malaysia. 

Så blir cashewnötter ätbara och goda

Efter att cashewnöten har plockats får den ligga och soltorka i några dagar. Därefter rostas den och får ligga i ett vattenbad. Efter några dagar är en goda nöten klar att äta. Utmärkt att äta som den som den är, men också supergod i matlagning.

Ett cashewäpple innehåller bara en enda nöt