Dansa eller träna? Om du ställer frågan till svenska dansaren och träningsinstruktören Åsa Fornander blir svaret förmodligen ”både och, helst samtidigt”. Hon har nämligen utvecklat flera unika och populära träningskoncept där passionen för dansen ligger i grunden.

- Dansen har alltid funnits i mitt liv, från att jag var liten, säger Åsa, som bor på Kungsholmen i Stockholm med sin franska bulldog Siri. (”Världens bästa sällskap!”)

Balettlektionerna i barndomen ledde till Lasse Kûhlers danslinje, treårigt dansgymnasium, förberedande klasser på Balettakademien och senare Danscenters linje. Vid ett tillfälle följde hon med en av sina danslärare som också undervisade på gym och upptäckte dans i ett helt annat format, med en annan sorts energi än den som fanns på dansstudion. Hon gillade direkt det hon såg.

- Jag tyckte att det verkade väldigt kul att kombinera dans och träning, och att kunna ha en fot i båda världarna.

Åsa Fornander lär ut AfHo, ett danskoncept som hon själv utvecklat.

Åsa experimenterade med hip hop, jazz och street jazz och fortsatte dansa och ta klasser – framförallt i New York där hon bodde i nästan två är mellan 2008 – 2011 och även jobbade som instruktör. I New York fick hon chansen att utveckla en egen klass, Tribal House Party. Väl tillbaka i Sverige jobbade hon vidare med konceptet och gav det namnet AfHo, eftersom det har rötter i både Afro och House. Syftet med klassen är att ”svettas och att våga släppa både på prestation och anspänning”, enligt Åsa. Sedan den officiella lanseringen i Sverige 2013 har Åsa utbildat runt 300 AfHo-instruktörer och klassen finns idag på gymkedjor som Nordic Wellness, samt en hel del fristående studios och anläggningar.

I slutet av 2014, två år efter lanseringen av AfHo, skapade Åsa konceptet BarreMove tillsammans med Maria Olofsson. BarreMove är en gruppträningsklass som kombinerar balett, yoga och funktionell träning. Och som om två egna dansträningskoncept inte vore nog lanserade Åsa förra året Dance Detox Flow, som är en dansklass inspirerad av contemporary dance i gruppträningsformat.

- Det ska kännas att man dansar, men samtidigt ska man få en träningseffekt av det, säger Åsa om sina koncept.

Dansinstruktören Åsa Fornander med sin franska bulldog Siri.

Förutom att Åsa leder sina egna kurser och dansretreater undervisar hon på SATS och House of Shapes i Stockholm. Varje höst ordnar hon dessutom en dans- och träningsresa till New York, en stad som fortfarande inspirerar henne och ger henne en härlig motivationsboost. Från och med i år kommer Åsa också att vara ambassadör för This Is Nuts, en roll som passar henne utmärkt då nötter – framförallt favoritnöten cashew – är en självklar del av hennes kost.

- Jag äter nötter jätteofta, säger Åsa som är strikt vegetarian sedan många år.

Och även om hon är väldigt noga med vad hon stoppar i sig ser hon inte sin livsstil som begränsande. Tvärtom känner hon att hon kan äta utan dåligt samvete både till vardag och fest.

- Jag tycker inte om uttrycket att ”unna sig” när det handlar om mat. Jag jobbar med träning och hälsa - jag tar hand om mig, och äter det jag vill äta. Utan varken straff eller belöning. Jag ”unnar” mig i så fall bra råvaror och att försöka välja ekologiska alternativ - och att hitta saker jag tycker om!

Följ This Is Nuts på Instagram för att se vad vi hittar på framöver och kolla in Åsas hemsida för mer information om hennes klasser och retreater.