Vad är det som innehåller mer fibrer än havregryn, dubbelt så mycket E-vitamin som kiwifrukt och mer kalium än bananer, och ändå är nästan helt okänt? Svaret är tigernötter, en uråldrig supermat som nu håller på att göra comeback.

Tigernötter, som också kallas för chufas eller jordmandlar, är egentligen inte nötter alls, utan rotknölar som växer under jorden, precis som jordnötter. Trots att tigernötterna var en viktig basvara för våra förfäder, är det idag inte många som känner till dem utanför Västafrika och Spanien, där de odlas. Det är synd, för det finns många anledningar till att äta tigernötter varje dag!

Got Guts Tiger Nuts från This Is Nuts Sweden

Tigernötter är små och naturligt söta, och har en något seg konsistens. De är rika på E-vitamin och mineraler som magnesium, kalium, järn och zink, samt omättade fetter som är bra för hjärtat. Men det är det höga innehållet av prebiotiska fibrer som verkligen ger tigernöten dess välförtjänade supermatstatus. Prebiotiska fibrer består av olösliga kolhydrater som passerar genom magen och tunntarmen utan att smältas, hela vägen till tjocktarmen, där de blir mat åt de goda bakterierna (probiotika). Tillsammans bidrar prebiotika och probiotika (som bla finns i viss yoghurt och fermenterade livsmedel som kimchi, tempeh och saurkraut) till att diversifiera och stärka tarmfloran - biljoner bakterier och mikroskopiska svampar som forskare tror påverkar alltifrån vår matsmältning och kroppsvikt till immunsystemet, aptiten och humöret. Flera studier har visat att en mångsidig och välmående tarmflora kan minska risken för diabetes, fetma, allergi, inflammatoriska sjukdomar och mer.

Trots att tigernötter innehåller relativt mycket kolhydrater har de lågt glycemiskt index (GI), vilket hjälper kroppen att hålla blodsocker och insulinnivåer stabila. Det gör dem till ett utmärkt mellanmål för diabetiker. Och eftersom tigernötter är 100% nötfria och glutenfria är de också ett bra alternativ för personer med matöverkänslighet och allergier. En handfull tigernötter är en perfekt och kladdfri mellis eller tillbehör till frukosten. Ät dem på jobbet, när du är på språng eller när du är sugen på något sött. I Spanien är det vanligt att göra vegetabilisk mjölk (horchata) och mjöl av tigernötter. Mjölet är en populär ingrediens för både bakning och matlagning, som ett hälsosammare och glutenfritt alternativ till vetemjöl.

Tigernötter finns inte att köpa i vanliga mataffärer men finns i vissa välsorterade specialbutiker och på nätet. I de nordiska länderna är This Is Nuts Sweden exklusiv distributör av ångrostade Got Guts Tiger Nuts, en ny och unik behandlingsmetod som förhöjer tigernötens smak och naturliga godhet. This Is Nuts säljer även Get Real Tiger Meal, ett helt nötfritt och glutenfritt mjöl gjort på tigernötter. Mjölet kan både användas till bakning och matlagning, och passar till exempel perfekt till barnfavoriten pannkakor!
Got Guts Tiger Nuts