Är nötter en frukt? Vilken är världens största nöt? Vilken är världens tyngsta nöt? När började svenskarna äta nötter? Hur stor är världens största nötknäppare? Vad används nötter till mer än att äta? Varsågod, här är 10 roliga saker du kanske inte visste om nötter!

Jordnötter

Bildtext: Jordnöten har ätits i över 9 000 år.

 1. Alla nötter är en typ av fruktväxt som kännetecknas av att den bara har ett frö. Vissa frukter som i dagligt tal kallas nötter, såsom valnöt, är inte nötter i botanisk mening. Inte heller jordnöt är en nöt utan en baljväxt. Och pistagenöten är botaniskt sett ett frö. Men strunt samma, som livsmedel kallar vi dem i dagligt tal nötter.
 2. Visste du att man har hittat nötter (mandlar för att vara mer exakt) i Tutanchamons grav från 1300 f. Kr?
 3. Det finns bevis för att man åt valnötter redan år 7 000 f.Kr. i dåvarande Persien och man har även hittat tecken på att människorna i Peru åt jordnötter vid ungefär samma tid.
 4. Vi i Sverige började äta nötter under 1500-talet, men det var inte förrän på 1900-talet som de blev ett vanligt inslag i vår kost.
 5. Världens största nötknäppare finns i Tyskland, är 10,10 meter lång och påstås fungera alldeles utmärkt.
 6. Den nötknäpparen är säkert väldigt praktisk om man vill knäcka en av världens största nötsorter som är coco de mer-nöten som växer på Seychellerna. Coco de mer-nöten blir runt en halvmeter stor, väger runt 20 kilo och tar minst sex år på sig att mogna. Den här endemiska nötsorten har tre officiella botaniska världsrekord; världens tyngsta nöt (42 kg), världens största frö (17,6 kg) och världens största blommor på en palmväxt. Coco de mer-nöten går faktiskt att äta och används bland annat som krydda.
 7. På tal om att knäcka nötter så noterar vi att fransmannen Michael Levillain innehar världsrekordet i att knäcka valnötter. 58 valnötter lyckades han knäcka på en minut - genom att sätta sig på dem!
 8. Visste du att nötter klassas ett av de bästa, mest energirika och naturliga livsmedel som finns i världen idag? Sprängfyllda med saker som är bra för din kropp, såsom mineraler, protein, vitaminer, antioxidanter och bra fetter. Ät minst en näve om dagen!
 9. Nötter kan användas till mycket mer än att äta. Till exempel hittade den amerikanske botanikern George Washington Carver, som föddes i slutet av 1800-talet, över 100 sätt att använda jordnöten på. Skokräm, papper, tryckfärg och lim är några av produkterna han uppfann – alla baserade på jordnötter. Mest uppskattad blev dock hans receptsamling på 105 maträtter som alla innehöll jordnötter.
 10. Gillar du mandlar? En lite nyare trend på gourmetrestauranger i södra USA är att servera färska mandlar som en vårprimör. Den ljusgröna ludna mandelfrukten plockas då innan den mognat och när den nästan vita mandeln inuti ännu inte hårdnat. Mandelprimören sägs vara frisk i smaken.
 11. Bonus! Visste du att vår mest sålda nöt är xxx? Och visste du att en ny rostningsteknik som har sitt ursprung i det forntida Mellanöstern gör att vi kan rosta våra nötter med mindre salt och utan att tillsätta någon olja? Metoden gör att både nötens smak och kvalitet kan bibehållas. Helt perfekt!