Spansk olivolja som säljs som italiensk; utspädd olja som säljs som extra jungfruolja; gammal eller felhanterad olja som blivit härsken. Olivoljeindustrin har skakats av flera skandaler de senaste åren och för konsumenten kan det vara svårt att avgöra vad som är en kvalitetsolja enbart genom att läsa på etiketten. Men det är värt att anstränga sig lite extra för att hitta en extra jungfruolivolja av premiumkvalitet, både när det gäller smaken och hälsofördelarna.

Fusket med olivoljan är utbrett - men det går att hitta extra jungfruolja av fin kvalitet.

För bara några år sedan avslöjade en utredning i Italien att bara 16 procent av de olivoljor som marknadsfördes som italienska faktiskt hade sitt ursprung där. I vissa fall är det som säljs som olivolja inte ens gjort på oliver, utan på frön eller nötter. Och med dagens sofistikerade teknik kan de förfalskade oljorna vara svåra att avslöja, trots kemiska tester.

Klassificeringen extra jungfruolivolja eller ”extra virgin” var länge en garant för perfekt smak, arom, färg och låg halt av fria fettsyror men det utbredda fusket bland mindre nogräknade producenter har fläckat dess rykte. De massproducerade extra jungfruolivoljor som fyller hyllorna i mataffären lever ofta inte heller upp till förväntningarna eftersom de är gamla eller har blivit felhanterade, vilket gör att de härsknar.

Den stora frågan är förstås hur man kan skilja en högkvalitativ extra jungfruolja från de billiga kopiorna, särskilt när till och med etablerade varumärken har blivit påkomna med att kringgå sanningen. För några år sedan kom några olivoljeproducenter på en lösning; de skapade helt enkelt en helt ny kategori extra jungfruoljor och lade till benämningen ”Premium” eller “Ultra Premium” för att skilja sina produkter från de andra på marknaden. De här äkta högkvalitetsoljorna finns sällan att köpa i butik men finns på gourmetrestauranger och i vissa onlinebutiker.

Om du bara använder olivolja för att steka mat är det i och för sig inte säkert att du behöver den finaste oljan, eftersom många av de nyttiga egenskaperna i oljan blir förstörda i höga temperaturer. Men om du använder olivoljan som smakförstärkare på sallader, stänkt över en bit fisk, nerblandad i en smoothie eller serverad tillsammans med varmt bröd är det värt att spendera lite extra för att få äkta vara!

Fem olivoljekategorier som du bör känna till:

  • Premium extra olivolja eller ultra premium extra olivolja
    Klassificeringen “Premium” eller “Ultra Premium” är reserverad för ett fåtal av de mest högkvalitativa olivoljorna, som måste leva upp till hårda krav när det gäller produktion, lagring, transport, fräschör och kemisk sammansätttning (härskenhet, sammansättning av fettsyror, innehåll av klorofyll och polyfenoler etc). Eftersom fräschör är avgörande för att kvalificera till den här kategorin kommer de flesta av oljorna i premiumsegmentet från små producenter, som tenderar att pressa sina oliver direkt efter skörden. Premiumoljor har ofta en markant färsk och lite frän smak, med en påfallande blandning av bitterhet och fruktighet. Innehållet av fria fettsyror, vilket är ett viktigt tecken på kvalitet, är inte högre än 0.3g per 100g.

  • Extra jungfruolja
    “Extra jungfru” betyder att oljan är oraffinerad och att oliverna kallpressades mekaniskt i stället för att behandlas med kemikalier eller värme. För att få kategoriseras som extra jungfru måste en olja leva upp till vissa krav när det gäller kemisk sammansättning och smak, även om kraven är mindre strikta än för premiumoljorna. Extra jungfruolja har generellt sett en lätt pepprig smak och en djup, gyllengrön färg, och innehåller mer näring än oljor av sämre kvalitet. Den får inte heller innehålla mer än 0.8g fria fettsyror per 100g.

  • Jungfruolja
    Jungfruolja är oraffinerad och tillverkas på liknande sätt som extra jungfruolja, men produktionskraven är lägre. Jungfruolja har också fler defekter när det gäller smak och lukt, och en högre andel fria fettsyror, upp till 2g per 100g. Den här typen av olivolja finns sällan till salu i matbutikerna.

  • Olivolja
    Om etiketten på flaskan anger “olivolja”, “ren olivolja” eller “vanlig olivolja” så betyder det att det är en blandning av jungfruolja och raffinerad olja som har behandlats med värme och/eller kemikalier under produktionen. Det här är en olja av lägre kvalitet som har en mer neutral smak och ljusare färg än de mer högkvalitativa oljorna. Den har ett fritt fettsyrainnehåll på maximalt 1g per 100g.

  • Lätt olivolja
    Benämningen lätt olivolja syftar inte på att den har färre kalorier utan snarare att den är raffinerad och har en ljusare färg och smak. Den passar bäst för att fräsa, grilla och steka mat, eftersom den klarar höga temperaturer.

Vilka slutsatser kan vi dra av det här? Om du vill vara säker på att få en högkvalitativ olivolja med optimal smak och näringsmässig sammansättning, räcker det inte alltid att välja flaskan som är märkt ”extra jungfru” eller ”extra virgin” i affären och för riktiga "foodies" är det kanske bara en premium- eller ultra premiumolja som duger. För med olivolja får du i regel den kvalitet som du betalar för.