Nötter innehåller en massa nyttigheter och är ett perfekt inslag i en varierad kost. Man brukar säga att ”en näve nötter” per dag är ett gott riktmärke. Men hur mycket är det? Här är vår enkla omvandlingstabell!

En näve nötter motsvarar …

...cirka en deciliter nötter 
...cirka 15-20 stycken (beror på vilken nöt, mandeln är liten medan valnöten är mycket stor)
...cirka 60 gram
...cirka 170-200 kcl

pistachios

Bildtext: Nötter är ett bra snacks även för den som vill hålla vikten eller gå ner i vikt. Det beror förmodligen på att nötter mättar och innehåller nyttigt fett.

Tre anledningar till att bör du äta nötter varje dag:

1. Nötter innehåller ämnen som din kropp mår bra av och behöver, såsom mineraler, fibrer, vitaminer och antioxidanter. Studier visar att näringsintaget blir bättre hos dem som regelbundet äter nötter än hos dem som inte gör det. De som äter nötter varje dag får ett stärkt immunförsvar och minskar risken för hjärtrelaterade sjukdomar.

2. Åker ditt blodsocker berg-och-dalbana? Då ska du äta en näve nötter en till två gånger per dag. Nötter innehåller långsamma kolhydrater vilket håller dig mätt länge. Nötter har ett lågt GI-värde (GI=glykemiskt index). Det betyder att blodsockret stiger långsamt och stannar på en jämn nivå.

3. En näve nötter ger ett kaloriintag på cirka 180 kcl, beroende på nöt. Studier visar att risken för att gå upp i vikt när man äter nötter är mycket liten, eller helt obefintlig. Tvärtom fastslås att nötter kan leda till viktminskning. Det beror sannolikt på att nötter ger en bra mättnadskänsla och att de innehåller nyttigt fett.

Bonus! Nötter är lätta att ha med sig. De behöver inte förvaras kallt, tar inte mycket plats och går att äta precis som de är. Det spelar ingen roll hur du äter nötterna. Ät dem direkt som de är, strö över yoghurten eller i salladen.

Blanda nötter

Valnötter, mandlar och cashewnötter är ett exempel på en bra blandning nötter. Även macadamianöt och pistagenötter är bra att ha med i blandningen eftersom de alla innehåller exceptionellt mycket nyttigheter. Valnötter är rika på fibrer och antioxidanter. Mandlar är proppade med mineraler och innehåller en supertrio av magnesium, kalcium och D-vitamin. Cashewnötter är den smalaste nöten medan macadamianöten är en av de nötter som är rikast på omega 7. Pistagenötter är bland annat rika på fibrer. Genom att blanda nötter får du ett bra och varierat intag av ämnen din kropp behöver för att må bra.