Redan de gamla romarna använde mandeln som medicin. Idag vet vi att mandeln är sprängfylld med nyttigheter som gör gott för kroppen. Inte undra på att den är en av våra mest populära nötter!

Detta är mandel

Mandeln växer på ett träd som vanligen blir cirka sex meter högt. Mandelträdet kommer ursprungligen från Asien, men växer numera vilt i Nordafrika och odlas runt Medelhavet. Trädet, som på latin heter Pruʹnus duʹlcis, är en art i familjen rosväxter och är besläktat med både plommon– och persikoträdet.

Precis som mandelns ”nötvän” cashew  är mandeln biologiskt sett inte en nöt, utan en stenfrukt. Själva mandeln är alltså egentligen ett frö! Ett tillplattat sådant dessutom, ungefär fyra centimeter stort. När mandeln växer på trädet gömmer den sig inuti frukten som har ett grönt, hårt och hårigt skal. På våren blommar mandelträden med vita blommor och ungefär sju, åtta månader därefter öppnar sig mandelfrukten och mandelfröet faller till marken. Inuti det hårda bruna skalet gömmer sig den nyttiga och goda mandelkärnan, den som vi rätt och slätt kallar mandel!

mandel blommar

Bildtext: Mandelträden blommar på våren. Ungefär sju, åtta månader senare faller mandelfröet till marken.

Sötmandel, bittermandel och krakmandel

Det finns huvudsakligen tre varianter av mandel: sötmandel, bittermandel och krakmandel.

Sötmandeln är den mest populära. Smaken är rund, mild och söt. När vi säger ”mandel” är det oftast sötmandeln vi syftar på. Sötmandel säljs vanligen utan sitt hårda skal och kan ätas direkt som den är, eller användas till matlagning och bakning. Mandeln kan också blancheras, vilket betyder att den kokas en kort stund. Skalet lossar då och blir lätt att pilla bort. Vill du behålla alla nyttigheter i nöten ska du emellertid äta den med det tunna bruna skalet på. Minst en näve sötmandlar (ca 20-30 stycken) om dagen är ett perfekt inslag i kosten. Mandelns innehåll hjälper kroppen attstärka immunförsvaret och nöten har dessutom en mättande effekt. Studier har också visat att mandel kan hjälpa till både när man vill gå ner i vikt eller behålla vikten, eftersom mandel ger en fin och långvarig mättnadskänsla. Mandel innehåller bra fett som kroppen behöver.

Krakmandeln, som vi ofta äter till jul, känns igen på sitt skal som är ljusbrunt med små hål i. . Det är den nöt i trion som har det tunnaste hårda skalet. Till skillnad från sina mandelsyskon är krakmandelns skal lätt att knäcka.

Bittermandeln är mindre än de andra, har strävare skal och smakar inte särskilt gott. Det är ämnet amygdalin som ger bittermandeln dess bistra smak. Bittermandel växer inte vilt utan är en framodlad mandel som bidrar till bättre pollinering på sötmandelplantagen. Det kan verka överraskande, men trots dess mindre attraktiva smak och ämnesinnehåll används bittermandeln – i små mängder ska tilläggas – i marsipan och vissa bakverk såsom kubb. Och då är den faktiskt en riktig smakförhöjare!

mandlar i en skål

Bildtext: Hur vet man skillnaden på bittermandel och sötmandel? Bittermandeln är mindre än sötmandeln och har strävare skal. Sätter du tänderna i den smakar den bistert.

Därför är mandel en av de nyttigaste nötterna:

Innehåller mycket E-vitamin och mineraler
Innehåller omättat fett
Innehåller massor av protein
Innehåller mängder av fibrer, framför allt om du äter dem med det bruna tunna skalet på!

5 snabba om mandel: Visste du att …

… själva ordet mandel kommer från latinskans och tyskans amaʹnda som betyder värd att älskas?
… grekerna odlade mandlar redan på 400-talet före Kristus?
… mandeln användes som medicin av bland annat romarna?
… mandeln åts som godis när den introducerades i Sverige på 1500-talet?
… ”en mandel i julgröten” enligt gammal svensk folktro betyder att man blir gift under det kommande året?