Vilka nötter förebygger sjukdomar? Och vilka nötter är extra bra för hjärnan? Vilken nöt ska man äta om man är förkyld? Alla nötter är bra eftersom de innehåller stora mängder vitaminer, mineraler, goda fetter och annat som kroppen behöver. Här är vår lista över olika nötter som kan hjälpa dig att leva längre och må bättre. Varsågod! Läs, ät och må gott!

Nötter som botar och bättrar

Bildtext: Rostade hasselnötter som krossas och blandas med honung är en beprövad huskur för hosta och irriterade luftvägar.

1. Mandel mot förkylning

I förkylningstider är det extra bra att äta nötter. De hjälper nämligen kroppen att stärka upp immunförsvaret. Satsa gärna på supernöten mandel! Mandeln är fylld med kalcium, fibrer och E-vitamin. Mandeln är också den perfekta all round-nöten, det vill säga den nöt som innehåller mycket av allt din kropp vill ha för att må bra, även i förebyggande syfte.

2. Hasselnöt mot hosta

Förr i tiden använde man hasselnöt för att bota hosta. Vill du prova att göra din egen dunderkur mot irriterande hosta, gör så här: Rosta (det vill säga värm i en stekpanna) cirka 15 stycken hasselnötter, krossa dem därefter i en mortel och blanda med 2-3 matskedar honung. Gott, supernyttigt och lindrande för hals och irriterade luftvägar.

3. Jordnöt för hjärnan

Jordnötter innehåller vitaminer, mineraler, fibrer och nyttigt fett. De har dessutom ett lågt GI-värde (glykemiskt index). Jordnötens höga innehåll av vitamin E och folsyra hjälper till att skydda hjärnan och dess funktioner. Vill du behålla minnet och stimulera hjärnan ska du alltså se till att äta några jordnötter varje dag.

4. Valnöt för viktminskning

Valnötter innehåller bra fetter och är till och med bättre än fisk när det gäller Omega 3-innehållet. De ger också en fin och långvarig mättnadskänsla. Dessutom ökar de förbränningen. Vill du behålla eller minska vikten ska du därför satsa på en näve valnötter (cirka åtta stycken) om dagen. Variera gärna med pistagenötter, mandel och cashewnötter som också är supernötter när du vill behålla eller gå ner i vikt.

Visste du att …

...nötter saknar kolesterol?
...de goda effekterna av att äta nötter varje dag uppnås nästan direkt och är fullt mätbara efter två veckor?
...studier visar att den som äter en näve nötter om dagen minskar risken att dö i förtid?

Tre tips!

1. Ät nötter varje dag!

2. Nötter skyddar dig mot flera allvarliga sjukdomar såsom cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar. En studie från EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) visar till exempel att så lite som 30 gram valnötter per dag förhindrar att blodkärlen utvidgas. Nötter kan också hjälpa dig att behålla, eller till och med minska, din vikt.

3. Nötter hjälper till att stärka kroppens immunförsvar.