Mandeln är en av de allra nyttigaste nötterna

Alla nötter är nyttiga, men vilken nöt är allra nyttigast? Här listar vi fem favoriter av de allra nyttigaste nötterna. Nötter är faktiskt bland det nyttigaste man kan äta, särskilt när de ersätter processade livsmedel.

Först och främst: Alla nötter är nyttiga eftersom de är sprängfyllda med energi. De är ungefär lika kaloririka och alla innehåller mycket näring och fett - och inte vilket fett som helst utan bra fett. Alla nötter innehåller alltså mer eller mindre vettiga saker såsom antioxidanter, proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler och bra fetter … listan kan göras lång. Här listar vi fem våra fem favoriter bland de nyttigaste nötterna, som alla är sprängfyllda med saker din kropp behöver för att må bra.


Ät nötter naturligt 


Nötter helst ska ätas i dess naturliga form, då är de som allra nyttigast. Men föredrar du salta eller rostade nötter behöver du inte deppa. Saltade nötter tappar inte sina fina egenskaper bara för att de saltas, det är saltet i sig som inte är så bra för kroppen. När man rostar eller processar nötter försvinner förvisso vissa nyttigheter, men det mesta av det nyttiga finns ändå kvar. 
 


Fem nyttiga nötter


Vilka är de nyttigaste nötterna? Valnöt, mandel, macadamianöt, pistage och cashew är våra favoriter.
1. VALNÖT


Varför: Valnöten är en mirakelnöt med högt innehåll av nyttigt fett och fibrer. Den innehåller också mer antioxidanter än de flesta andra nötter. 

Därför: Du vill bli mentalt skärpt, öka din förbränning och bli full av energi, sova gott och minska risken för inflammationer i kroppen.
 
Bonus: Valnötter är lika bra, ja till och med bättre än fet fisk när det gäller omega-3-innehållet! Gillar du inte fisk, ta en näve valnötter i stället. Enligt nyare rön kan valnötter också vara bra för sömnen.
 
Visste du att … Vi kallar valnöten för nöt, fast det egentligen är en stenfrukt?

 

En hög med nyttiga mandlar är gott som mellanmål.

2. MANDEL

Varför: Fet, vitaminrik och proppad med mineral. Innehåller en supertrio av magnesium, kalcium och D-vitamin som bygger upp skelettet. 
När: Ät den alltid, men särskilt i förkylningstider eftersom den stärker immunförsvaret. Mandel är också den perfekta nöten när du är småhungrig. Mandel har en bra mättande effekt och det finns studier som visar att mandel kan bidra till extra snabb viktminskning om du äter en näve om dagen som komplement till en övrigt kalorisnål kost. Käka också mandel när du har tränat hårt eftersom proteinet i mandeln hjälper till att bygga upp musklerna. 
Hur: Behåll innerskalet på, det innehåller massa antioxidanter! Mandel är också en utmärkt nöt i matlagning och bakning.


Macadamianöten är goda rostade eller som de är.

3. MACADAMIANÖT


Varför: Lågt kolhydratinnehåll, massa fibrer och järn. 
När: Macadamianöten är nötternas ”Rolls-Royce”. En exklusiv nöt som endast odlas på några få platser i världen (såsom i Australien) och eftersom ett träd bara ger en skörd på cirka fem kilo nötter är priserna därefter. Samtidigt är efterfrågan på den nyttiga macadamianöten stor, många anser att just macadamianöten också är den godaste av alla nyttiga nötter. Macadamianöten är den fetaste (bra fett!) av alla nötter; den innehåller omega-7-fettsyra som är förhållandevis ovanlig i andra nötter. 
Hur: Ät den rostad eller precis som den är. 


 

Pistagenöten är bra för viktminskning.

4. PISTAGENÖTTER


Varför: Innehåller fler näringsämnen, fibrer, proteiner och bättre fett än andra nötter. 

När: Det finns studier som tyder på att pistagenöten inte bara är nyttig och god utan mycket effektiv när du vill gå ner i vikt. Andra studier slår fast att pistagenöten även minskar risken för hjärtsjukdomar och diabetes. Åker ditt blodsocker berg-och-dalbana? Pröva att äta några pistagenötter per dag! Pistgenöten är, precis som valnöten, egentligen inte en nöt utan en stenfrukt och det är det gröna fröet, eller kärnan om man så vill, som vi äter. Pistagenöten kallas också för pistaschmandel eller grönmandel.
 
Tips: Svårt att öppna skalet på pistagenöten? Peta in en bit halvt skal från en redan öppnad pistagenöt i den lilla springan. Vips! Nöten öppnar sig!

Cashewnöten mättar och stärker immunförsvaret

5. CASHEWNÖTTER

Därför: Full av mineraler. Innehåller lite fett (46%) och är därmed den smalaste av alla nötter, men innehåller trots det en massa näring.
 
När: Den perfekta snacksen när du är hungrig och vill äta något som mättar länge. Stärker dessutom, precis som mandeln, immunförsvaret och hjälper till att bygga upp kroppen. Eftersom cashewnöten innehåller lite fett (för att vara en nöt alltså) passar den också perfekt när du vill gå ner i vikt eftersom den tack vare sitt zinkinnehåll ökar på kroppens förbränning.
 
Hur: Ät ungefär en deciliter när du vill ha ett mättande mellanmål. Därför är nötter så extremt energirika

Det finns få livsmedel på jorden som är lika sprängfyllda med energi som nötter! Kanske kan det bero på nötternas sätt att växa och överleva? När de faller av från trädet, ska de borra sig ner i jorden, slå rot. Väl rotade ska de spränga sönder det hårda skalet, suga upp näring ur jorden och börja den strävsamma vägen mot jordskorpan, där de får hjälp av solen att växa till en ny planta. Pust! En sådan process kräver energi. Genom att äta nötterna får vi ta del av all denna superenergi!

Attitydförändring

Nötter är nyttiga, det vet numera både forskare, dietister och folk i allmänhet. Men för bara fem, sex år sedan var den allmänna uppfattningen att nötter var onyttiga. De flesta var livrädda för fett - och nötter som innehåller mycket fett. Nötter var därför något man unnade sig att knäcka till jul. I bästa fall. Nu vet vi bättre och har god kunskap om nötternas alla goda egenskaper. Mellanmål, hackade i salladen och som snacks, ät dem när och hur du vill. Bara du äter dem.