Fusket med olivolja är utbrett i Europa och för konsumenten är det inte lätt att veta vilka flaskor som håller måttet. Ranja Maria Vardali, VD för This Is Nuts Sweden, menar att begreppet extra jungfruolivolja har blivit urvattnat och utmanar nu olivoljebranschen med en exklusiv premiumolja från Spaniens högland. Oljan serveras redan på flera restauranger med Michelinstjärnor.

This Is Nuts Sweden utmanar olivoljebranschen med en jungfruolja i premiumklassen.

Olivoljan är idag nästan lika självklar i svenska hem som potatisen men det kan skilja mycket i kvalitet på olika oljor. Klassificeringen ”extra virgin” är egentligen reserverad för olivoljor av högsta kvalitet men fusket i branschen är så utbrett att det är svårt att veta vilka oljor som lever upp till kraven. Bara för några år sedan avslöjades att spanska olivoljor ofta säljs som italienska och att utspädd lågkvalitetsolja säljs som extra jungfruolja. Vissa oljor som säljs som extra virgin kommer inte från oliver överhuvdtaget, utan nötter och frön.

För småskaliga producenter som värnar om kvaliteten är det svårt att konkurrera med massproducerade oljor som spätts ut med billigare sorter. Det vill Ranja Maria Vardali, som grundade This Is Nuts Sweden för sju år sedan, ändra på. Hon lanserar nu Aceituno Premium Extra Virgin Olive Oil, från oliver som odlas med traditionella metoder och skördas för hand i den spanska bergskedjan Sierra Sur de Jaén. Att det är en premiumolja betyder att den har en mätbart högre kvalitet än den vanliga extra jungfruoljan som brukar finnas i matbutikerna, bland annat när det gäller egenskaper som smak, arom, färg och andel fria fettsyror. 

- När jag smakade på den här olivoljan kände jag direkt att den var helt unik, säger Ranja Maria Vardali. Det var den färskaste och mest smakrika olivoljan jag någonsin har provat.

Oliverna pressas inom några timmar efter skörden.

Oliverna som används till Aceitunos premiumolja hör till sorten Picual och skördas tidigt under odlingssäsongen, då oljeinnehållet är lågt men frukterna fortfarande är gröna och fulla av klorofyll och nyttiga polyfenoler. Sedan kallpressas de inom några timmar.

- Färskheten är helt avgörande för kvaliteten på olivolja och därför kommer den bästa oljan i regel från små producenter, förklarar Ranja Maria Vardali. Problemet med de massproducerade oljorna är att många härsknar på grund av felhantering eller för att de helt enkelt blir för gamla på hyllan i butiken. Därför är begreppet extra jungfruolja urvattnat idag.

Eftersom tillgången på olivträd som växer i bergen är begränsad kan Aceituno producera maximalt 35.000 flaskor per år, men än så länge är det långt färre flaskor som tillverkas. This Is Nuts har ingått i ett långsiktigt partnerskap med Aceituno för att till en början få rätt att sälja 5.880 flaskor. Oljan serveras redan på flera Guide Michelin-restauranger i Europa och med ett utpris i butik på 315kr för 500ml är det den selektiva, kvalitetsmedvetna konsumenten och exklusivare restauranger och specialaffärer som This Is Nuts riktar in sig på.

- Det finns inte många olivoljor i premiumsegmentet och jag tror att det finns ett sug efter den här typen av kvalitetsprodukt, där man vet exakt vilken olivdunge som oljan kommer ifrån, säger Ranja Maria Vardali.

Aceituno Premium Extra Virgin Olive Oil har fått flera utmärkelser för sitt höga innehåll av enkelomättade fettsyror och polyfenoler, vilka bland annat kan bidra till att minska risken för hjärtkärlsjukdomar och diabetes, samt motverkar cellernas nedbrytning. För att bevara oljans hälsofrämjande effekter bör den ätas kall, till exempel som bas i salladsdressing, smakförhöjare till fisk eller dipp till ugnsvarmt bröd. Aceituno Premium Extra Virgin Oil by This Is Nuts Sweden.

This Is Nuts Sweden är mest känt för att sälja kvalitetsnötter som är rostade enligt en unik metod med ursprung i Mellanöstern och enligt Ranja Maria Vardali är samarbetet med Aceituno en naturlig utveckling av den befintliga verksamheten.

- Våra kunder är foodies som värdesätter kvalitet, så jag ser olivoljan som ett sätt att erbjuda dem fler produkter som är lika exklusiva som våra nötter.  

Förutom att den kommer att serveras på restauranger finns ett begränsat antal flaskor Aceituno Premium Extra Virgin Olive Oil också till försäljning i This Is Nuts webbshop.