Den 2 mars kommer den första semifinalen i TV4:s underhållningsprogram Talang 2018 att sändas live från Stockholm och just nu pågår ett intensivt jobb för att förbereda deltagarna inför showen. Vi bad This Is Nuts-ambassadören Kenny Svensson, som är showregissör för Talang, berätta om läget ”behind the scenes” just nu.

Juryn i Talang 2018. Bild: Eric Josjö/TV4

Bild: Eric Josjö/TV4

Du och din kollega Caroline Sörensen har helhetsansvaret för 24 olika scenframträdanden på bara några veckor – hur får ni ihop det?

- Det börjar i mitten av januari med att vi skypar med alla deltagarna och frågar hur de ser på sitt semifinalnummer, samtidigt som vi pitchar våra idéer och förklarar hur vi skulle vilja paketera det. Målet är alltid att numret både ska bli bra underhållning för svenska folket och att det ska framhäva deltagarnas talanger på bästa sätt. Sedan gör vi en moodboard med bilder och texter till varje departement, det vill säga de personer som producerar content, ljus, koreografi, rekvisita, musik och styling. Under semifinalsveckan kommer deltagarna till Stockholm och då repar vi in koreografin. Det är extremt lite tid att göra något på men deltagarna är oerhört lyhörda och duktiga.

Vad är skillnaden på att jobba med professionella artister och Talang-deltagarna, som inte har så mycket erfarenhet?

När professionella artister framträder så gör de sitt jobb och de gör det vi förväntar oss av dem. För deltagarna i Talang är det så mycket större, det här är deras ”once in a lifetime moment” och det är så fint. De äger verkligen den stunden de är på scenen och man ser på glädjen och glimten i deras ögon att det betyder så mycket för dem. När jag ser det så blir jag påmind om varför jag gör det jag gör.

Kenny Svensson, showregissör för Talang 2018 på TV4

Kenny Svensson, showregissör för Talang 2018

Du förbereder alla deltagarnas akter – är det svårt att inte favorisera någon?

- För mig är det väldigt viktigt med personkemi och vissa personer klickar man bättre med än andra. Men jag håller mig alltid professionell och ser till att alla får lika mycket uppmärksamhet och möjlighet att lyckas. Många blir väldigt fascinerade av ålder och tycker att ju yngre en deltagare är, desto coolare är det. Men jag kan känna att en 20-åring kanske har större chans att få en varaktig effekt av att vara med i Talang.

Vad kan du berätta om deltagarna som du inte tror att tittarna vet?

- Talang är ett väldigt speciellt format att jobba med i och med att deltagarna inte jobbar professionellt som artister. De flesta är unga och har inte så mycket erfarenhet, så för dem är det otroligt stort att få uppträda med ett nummer som någon gjort åt dem. Det som jag tycker är fint är att de är otroligt drivna och jobbar extremt hårt för att få visa upp sina talanger i TV, och för mig är det en ära att få hjälpa dem att förverkliga sina drömmar. Deltagarna blir nästan som en stor familj.

Kenny Svensson kommer att rapportera löpande från Talang 2018 på This Is Nuts Instagram-konto från och med nu, så se till att följa oss där för fler exklusiva uppdateringar fram till finalen den 16 mars!