Valnötter är ett utmärkt val när du vill få i dig mycket nyttigheter i en enda tugga. Med sin höga näringstäthet innehåller valnöten 11 av 19 viktiga näringsämnen som din kropp behöver varje dag.

Valnötter – bra för hela kroppen

Valnöten är en en av våra nyttigaste nötter. Smaken är god, smörig och söt. Valnötter är extremt rika på fleromättat fett, hela 60 procent av nöten består av just detta nyttiga fett. Valnötter innehåller omega-3, hjälper kroppen att bygga upp och reparera celler, påverkar regleringen av blodtrycket och minskar risken för hjärtsjukdomar.

Valnötter innehåller också livsviktiga vitaminer och mineraler såsom zink, magnesium och fosfor. Zink är är bland annat bra för immunförsvaret och ämnesomsättningen. Magnesium är bra för såväl nerv- och muskelfunktioner som hjärtrytmen. Fosfor stärker bland annat ben och tänder. Valnötter innehåller 45 procent av rekommenderat dagligt intag av fosfor. Valnötter ger en fin mättnadskänsla, stabilare blodsockernivå, och har visat sig hjälpa människor att behålla eller minska vikten. Den som äter valnötter hjälper kroppen att fungera och må bra på väldigt många sätt!

Delad valnöt

Bildtext: Valnötter är inte bara goda, de innehåller mängder av fleromättat fett och livsviktiga vitaminer.

Valnötter växer på träd

Valnötsträd har grova grenar och är mycket tåliga och stora. De växer vilt i ett område som sträcker sig från Balkanhalvön till Himalaya. De största odlingarna finns emellertid i Kalifornien och Sydeuropa.

Valnötter är en stenfrukt med ett väldigt speciellt utseende. Det vi äter är själva fröet, det vill säga valnötskärnan som finns inuti det skrynkliga hårda bruna valnötsskalet.

Den valnöt vi äter heter ”J. Re´gia” och kallas även för äkta valnöt. Till släktet valnötter räkans också svart valnöt och grå valnöt. Ordet valnöt tros härstamma från germanskans ”välsk nöt” som ungefär betyder ”nöt från de romanska länderna”.

Knäcka, riva, skala …

Visst kan du köpa hela valnötter med skalet kvar. Betydligt smidigare är att köpa valnötskärnor. De är färdiga att äta som de är! Valnötskärnor är också goda att hacka eller riva. Valnötskärnor går fint att rosta i ugn på 180 grader i fem minuter, eller torrosta i stekpannan på medelhög värme. I stekpannan är nötterna färdigrostade när de börjar dofta, oftast efter tre, fyra minuter.

Hela Valnötter

Bildtext: Köp lite valnötter med skal att knäcka till jul. Men till vardags är det betydligt smidigare att köpa valnötskärnor som kan ätas som de är!

Förvara valnötter

Hur ska man förvara nötter? Bästa sättet att förvara nötter i allmänhet och valnötskärnor i synnerhet (som har ett högt fettinnehåll) är svalt, mörkt och i en lufttät påse eller i en tättslutande burk. Kylskåpet är ett perfekt ställe, men det går också bra att ha dem i normal rumstemperatur.

Lägg i faktaruta

3 fördelar med valnötter!

De är extremt rika på...

… vitaminer
… mineraler
… nyttigt fett

Hur mycket nötter bör man äta per dag?

Läs mer här …